2015. november 2., hétfő

Megválaszoljuk a leggyakoribb pályázati kérdéseket!Pályázatíró partnercégünket kérdeztük, milyen kérdésekkel keresik meg őket leggyakrabban mostanában a gazdálkodók. Íme a kérdések, amik a leginkább foglalkoztatják Önöket!Milyen változásokra lehet számítani az új mezőgazdasági pályázati rendszerben?
A 2007-2013-as európai uniós ciklushoz képest számos változás elébe nézünk a 2014-2020-as ciklusban. A megjelent pályázatok feltételeit nem jogcímrendeletek tartalmazzák, hanem a www.palyazat.gov.hu oldalon értesülhetnek a fejleszteni vágyók. Ez több szempontból jó, hiszen így egységesítve lett a hirdetési rendszer és felület. Ám szelektálni kell a sok információ között, mely rengeteg időt vehet el a gazdától.
A támogatási kérelmeket a továbbiakban csak elektronikus felületen lehet elkészíteni és beküldeni, mely vagy az ügyfélkapun keresztül vagy a fentebb említett honlapon keresztül valósulhat meg. A pályázó támogatói okirat vagy támogatási szerződés formájában értesül a pályázat pozitív eredményéről. Előleg igénylés esetén a legtöbb esetben biztosíték nyújtása kötelező.
Illetve újdonság lehet a mezőgazdászok számára a kiválasztási eljárások milyensége. Itt kettőt emelnénk ki, a „standard” és az „egyszerűsített” típusút. A standard kiválasztási eljárás mérlegelést igényel és több szempont alapján döntenek a projekt sorsáról. Itt nagy befolyásoló ereje lehet egy jól kidolgozott szöveges résznek, melyhez sokszor tapasztalat és megfelelő szakmai rálátás szükséges. Az egyszerűsített eljáráskor objektív, számszerűsíthető tényezők alapján történik a döntéshozatal.

Mi a különbség a támogatói okirat és a támogatási szerződés között?
A támogatói okirat csak a Közreműködő Szervezet által kerül aláírásra a pozitív pályázat elbírálásakor. A támogatási szerződést a támogatást igénylő és a Közreműködő Szervezet is aláírja.

Mi a támogatási előleg, időközi kifizetés igénylés és záró kifizetési igénylés közötti különbség és mikor igényelhetem?
Támogatási előleg igénylésére az első kifizetési igénylésig van lehetőség, időközi kifizetési igénylésre (továbbiakban IK) a támogatási szerződésben meghatározott mérföldkő elérésekor, záró kifizetési igénylés (továbbiakban: ZK vagy ZB) a támogatási szerződésben meghatározott időig, mely a projekt fizikai befejezésétől számított 30 napon belül szokott esedékessé válni.
Az előleg mértékét minden pályázati felhívásban közlik (maximum a támogatási összeg 50%-a lehet), ám a projekt milyenségétől függ, hogy igényelhető-e. Fontos tudni, hogy ha megtörténik az előleg lehívása, akkor 6 hónapon belül IK-t kell benyújtani.
IK benyújtásakor rendelkezésre kell állnia a megfelelő alátámasztó dokumentumoknak (például: számla, teljesítés igazolás, bankszámlakivonat, üzembe helyezési dokumentum stb.), melyekre külön-külön formai követelmények vonatkoznak. Mindezeket a pályázati felhívás tartalmazza, ám ha formailag vagy tartalmilag nem megfelelő akkor akár a pályázat elutasításához is vezethet.

Mi a „de minimis” és mekkora mértékű?
A „de minimis” támogatás úgynevezett csekély összegű támogatás. Ennek minősül minden olyan állami forrásból nyújtott támogatás, amelyről a jogszabály kimondja, hogy de minimis támogatásnak kell tekinteni. Egy vállalkozásnak bármilyen forrásból, csekély összegű támogatási jogcímen odaítélt támogatás támogatástartalma (3 pénzügyi évben) nem haladhatja meg a 200.000 eurónak, közúti szállítás esetén pedig a 100.000 eurónak megfelelő forint összeget. (Átszámítva: kb. 61,1 millió Ft)

STÉ? Mi ez pontosan?
A mezőgazdasági ágazatok kibocsátását fejezi ki hektárra, vagy számosállatra vetítve. A mutatót a bruttó termelési érték és a közvetlen támogatások különbségeként számítják. Az üzemméretet a mutató közvetlenül euróban fejezi ki. A NAK hivatalos oldalán lévő kalkulátor segítséget nyújthat a pályázati felhívásokban szereplő minimum és maximum STÉ követelmények átszámításához.

Úgy hallottam, hogy 6.000 STÉ értékkel kell rendelkezni a Fiatal Gazda pályázathoz. Korábbi nyertes fiatal gazda vagyok, a megfelelő értékkel rendelkezem. Így indulhatok újra, nem?
Sajnos azzal a válasszal kell szolgálnom, hogy NEM. A jelenleg ismert feltételek között ugyanis ez áll: „6 hónapnál nem régebben kezdeményezett egyéni vállalkozói regisztráció, vagy meglévő cégben kizárólagos tulajdonosság és ügyvezetőség”. Így ez kizárja, s még ekkor nem beszéltünk a támogatás felhalmozódásról.

Traktort szeretnék vásárolni, jelenleg kertészeti tevékenységet folytatok. Lehetséges ez?
Jelen információink szerint sajnos azt kell közölnünk, hogy míg az előző periódusokban a max. 75kW-os traktor engedélyezve volt, addig most valószínűleg ezt a támogatható gépcsoportot kiveszik. Az erőgépek ilyen formában történő támogatása vélhetően megszűnik.

Változik a Fiatal Gazda támogatása vagy marad ugyanannyi az értéke, mint korábban?
A Fiatal Gazda pályázat maximális támogatása 40.000 euró marad. Az egyetlen változás az igénylésnél lép fel. Míg korábban 90%-10% arányban működött a közel 12 millió forint lehívása, most 75-25-re változik ez az arány.

Megéri indulni a Fiatal Gazda pályázaton?
Pályázati szempontból azt kell mondanom, hogy ABSZOLÚT. A nyertes fiatal gazdák közel az összes mezőgazdasági pályázatnál +10%-os támogatási mértékben részesülnek. Ez óriási előny rájuk nézve, s azt gondoljuk, hogy a magyar mezőgazdaságot életben kell tartani.

 
Sztankó Gabriella
projektmenedzser
Telefon: +36 70 600 7950
E-mail: sztanko.gabriella@tembusu.hu


Ha Ön is kérdezne, a fenti elérhetőségeken megteheti!


Lájkolja a cég facebook oldalát is!
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a legfrissebb pályázati infokról!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése