2015. október 3., szombat

Fiatal gazda 2015: Németh Andrea # 1.


Németh Andrea vagyok, 37 éves, 4 gyermek édesanyja, Kiskőrösön lakunk, három agrár diplomám van. Tavaly, nyár végén költöztünk Kiskőrösre Tatabányáról. Sem az én családomban, sem a férjemében nincs gazdálkodó, munkáscsaládból származunk mindketten, de szerencsére a mezőgazdaság szeretete mindkettőnkben nagyon erős. Két éve kezdtünk gazdálkodni, először Komáromban béreltünk egy tanyát, de hamar meg kellett tapasztalnunk, hogy az a vidék nem a legszerencsésebb gazdálkodás szempontjából. Tavaly tavasszal kezdtünk el keresgélni egy nekünk való tanyát és viszonylag hamar meg is találtuk és megvásároltuk. A kifüggesztési eljárás lezárulta után már költöztünk is. Egy nyugat-magyarországi megyeszékhelyről egy kiskunsági tanyára. :)
 
Mindketten kipróbáltuk magunkat sokféle pozícióban, sokféle munkakörben, de a jövőnket csak egy saját gazdaságban tudjuk elképzelni. Igaz, így sokkal többet dolgozunk, és egyelőre sokkal kevesebb jövedelemért, de bízunk benne, hogy hosszútávon megéri ez az áldozat. Emellett nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekeinknek egy olyan életformát, értékrendet mutassunk, amely egy más alternatívát nyújthat a városi miliőhöz képest. Az a szabadság, függetlenség, amit ez az életforma nyújt, nekünk megfizethetetlen. Nagyon remélem, hogy a négy gyerekünk közül valamelyik (de talán mindegyik) megszereti a gazdálkodást és átveszi majd az addigra remélhetőleg virágzó gazdaságunkat. :)


 
Mindketten az állattenyésztés szerelmesei vagyunk, ezért nem is volt kérdés, hogy egy állattenyésztő gazdaságot szeretnénk létrehozni. Jelenleg még csak egy hektár földünk és nagyon kis állatlétszámunk van, az állományt négy kecske, négy sertés, néhány tyúk és nyúl alkotja. A Fiatal Gazda pályázat elnyerése azonban nagyban megkönnyíti és felgyorsítja a gazdaságunk felépítését. A pályázatot magam írtam, minden segítség nélkül. Illetve az volt a segítség, hogy tavaly is pályáztam, nem nyertem, de az elutasító határozatban részletesen megjelenítették a pontjaimat és a hibáimat, amiket idén kijavítottam, emellett tavaly még nem tanyán laktunk, idén viszont már igen, ami nem kevés pontot jelent. Habár jövőre megváltoznak a pályázat benyújtásának feltételei, de én csak javasolni tudom minden fiatal gazdának, akinek lehetősége van rá, hogy pályázzon, ez egy remek lehetőség, egy vissza nem térítendő tőkeinjekció, ami nagyban hozzájárulhat egy sikeres gazdaság kialakításához. Persze komoly kötelezettségek vannak, amiket teljesíteni kell, de ezt talán úgy a legkönnyebb megoldani, hogy nem kell szabad olyasmit bevállalni a tervekben, amikben nem vagyunk teljesen biztosak, hogy teljesíteni tudjuk. Én csak olyan dolgokat vállaltam be, amiket a pályázat elnyerése nélkül is meg akartam csinálni, de így persze sokkal könnyebben és gyorsabban megy majd. :)




 
A fő ágazat a kecsketej termelés lesz. A megtermelt tejet a szomszédos településen levő sajtműhely vásárolja majd fel. Kezdetnek 50 fejőskecskével tervezek dolgozni, később ez akár több is lehet. Emellett egy kisebb mangalica állományt fogok tartani, telepítek egy hektár gyümölcsöst, aminek a termését házi lekvárnak, lekvárkülönlegességeknek fogom saját kezűleg feldolgozni és közvetlenül a fogyasztóknak értékesíteni. A gyümölcsös mellett vásároltam egy 70 m2-es pincét, ahol gombatermesztést fogok folytatni. Első lépésként a szükséges földterületeket vásárolom meg, illetve bérelem ki. Szerencsére sikerült a közvetlen szomszéd földet kibérelni és a mellette lévő tanyát megvásárolni, mindkettő egy hektár, de a gyümölcsös a pincével is legfeljebb egy kilométerre van, illetve pár száz méterre sikerült még 4 hektár kaszálót is bérelni. Amint lezárult a kifüggesztési és engedélyeztetési eljárás, kezdődhet a területek körbekerítése, a kaszáló kivételével, hiszen a többi legelő lesz a kecskéknek, aztán jöhet az állatok helyének kialakítása, hiszen a munka csak ezután indulhat. Ezeknél a gyakorlati tennivalóknál talán még sokkal több „munkát” igényelnek a hivatali eljárások (ügyvéd, könyvelő, falugazdász, építési hatóság, nébih, állategészségügy, stb.). Erre szokták mondani, hogy minden kezdet nehéz. Én még alig kezdetem bele, de már elég sok falba ütköztem. Persze nem szabad feladni, ha nem megy, át kell tervezni, lehet egy dolgot többször is, de mindenre van megoldás. Nehéz elindulni, de a pályázat nélkül egy nulláról kezdő fiatal gazdálkodónak meg szinte lehetetlen. Szeretnék a működtetési időszak végére egy több lábon álló, diverzifikált termékskálát kínáló, önmagát fenntartani tudó, jövedelmező gazdaságot megvalósítani. Olyan gazdaságot, amely nemcsak szinten maradni, hanem fejlődni, fejleszteni, beruházni is fog tudni.
Azok pedig, akik most nem nyertek, ne adják fel, pályázzanak újra és újra, tanuljanak a hibáikból, és a következő pályázatra azokat javítsák ki. Nekem is így sikerült másodszorra. Tanulmányozzák az új feltételeket, hiszen jövőre más szabályok lesznek érvényesek.
Remélem, hogy a jövőben is megoszthatom majd a tapasztalataimat és előrehaladásról, sikerekről számolhatok be.:)

-Németh Andrea-

(A fotók a szerző saját fotói.)



Ön is megosztaná másokkal történetét? Elmondaná, hogyan indult el akár fiatal gazda nyertesként, akár önállóan?
Írjon bátran a blog@gazdahely.hu e-mail címre! 

1 megjegyzés: