2015. szeptember 28., hétfő

Mihály nap



A régi magyar hagyomány szerint szeptember 29. Szent Mihály ünnepe. A Szent György napkor legelőre hajtott állatok behajtási ideje.
„Szegényetetés” ideje. Keresztény jó cselekedetként ez volt a szegények megvendégelésének napja.
A gazdálkodóknak egyfajta határnap: ekkora befejezték a vetést és hozzáláttak a benti munkáknak, kukoricatörésnek, méhek bezárásának. Ez volt a gazdasági év fordulója, a pásztorok elszámoltak a nyájjal a gazdáknak, nagy mulatságot csaptak. Habár a juhokat még egy hónapig kint tartották, a marhák behajtása megkezdődött. A pásztorok Szent Mihályhoz imádkoztak, hogy ha eddig megtartotta a nyájat, még egy hónapig vigyázzon rá.

(Fotó: pixabay.com)
A szentmihályi vásárok nevezetessége országszerte az ekkora már megforrt újbor volt.1
E nappal kezdődött meg az úgynevezett kisfarsang időszaka, a lakodalmakat is ekkortól tartották egészen Katalin napjáig (november 15.).
Jósoltak is ilyenkor a tapasztalt pásztorok:
"Szent Mihály lova deres, behozza a telet!" Az Ipoly menti falvakban úgy tartották, ha a fecskék még nem mentek el Szent Mihályig, akkor hosszú őszre lehet számítani: „Ha Szent Mihálykor még itt a fecske, karácsonyig vígan legelhet a kecske”. Ha Szent Mihály éjszakáján a juhok vagy a disznók összefeküdtek, hosszú, erős telet vártak, ellenkező esetben enyhét. 2

Ott vannak még fecskék? :)



-SHM-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése