2016. március 10., csütörtök

Fiatal Gazda 2015: Németh Andrea #2

Lassan eltelt 4 hónap a 2015-ös Fiatal Gazda pályázat eredményhirdetése óta. 

Megkérdeztük Andreát, hogyan alakult a gazdaságuk azóta, hogy nyertek? Kíváncsiak voltunk, mihez kezdtek először és egyáltalán a tél alatt lehet-e bármit is elkezdeni a vállalt fejlesztésekből.


(Ha nem olvasták az előzményeket, IDE kattintva megteheti!)A 2015-ös fiatal gazda pályázat támogatási összegének kifizetése december elején történt meg. Mivel az első három hónap épp tél idejére esett, így túl nagy munkálatokba nem tudtunk belefogni. Persze azért azt sem mondhatom, hogy eseménytelenül teltek eddig a napok. Ahogy megtörtént a kifizetés, még a karácsonyi ünnepek előtt elindítottuk az ingatlanvásárlást, ami a kifüggesztés és az engedélyeztetési eljárás miatt csak május-június körül fog lezárulni. Sikerült megvásárolnom a szomszéd tanyát, ahol a kérődző állatoknak lesz az istállójuk, így több helyük lesz a jelenlegi istállókban a disznóknak és a baromfiknak. Az állatállomány folyamatosan bővül, a kezdő mangalica állományt már beszereztük, egyenlőre négy koca és egy kan teszi ki a létszámot.


A parlagi kecskék a napokban fognak elleni és egy bakot is vásároltunk hozzájuk.


A baromfik létszáma is folyamatosan bővül, a tervezett gyöngytyúkokat már megvettük, de szeretnénk még tavasszal libákat, kacsákat, pulykákat és őshonos tyúkfajtákat is vásárolni. Amint lezárul az adásvétel, szeretnénk még néhány rackát és egy üszőborjat is venni.
Ami a növénytermesztési ágat illeti, építés alatt áll egy kisebb fóliasátor és szintén még decemberben elindítottuk egy gombatermesztő pince vásárlását, melyhez egy hektár föld is tartozik, ahová régi tájfajtákból álló gyümölcsöst tervezek telepíteni.  Emellett néhány hektár legelőt és kaszálót bérelünk a kérődzők szénaszükségletének biztosítására. Egy melléképületet is felújítottunk, ahol a lekvárfőző konyha, készáruraktár és szociális blokk került kialakításra.      
A következő nagy munka a területek körbekerítése lesz, amit még a legeltetési idény előtt meg kell csinálnunk.
Bár ezalatt a három hónap alatt is elég sok mindent megcsináltunk, az  igazi munka még csak most fog indulni. És mivel négy kicsi gyerekünk van, akik mellett ketten nem győzzük a tennivalókat, így már rögtön az első évben teljesítettük a vállalt egy fő alkalmazását, akit a munkaügyi központon keresztül uniós támogatással tudunk alkalmazni.

Az első három hónapot összegezve: a célok ugyanazok, a lelkesedés töretlen, a kitartás sem csökkent, türelmetlenül várjuk, hogy lezáruljanak az ingatlan adásvételek, teljes legyen az állatlétszám, tele legyenek a lekvárospolcok a raktárban és végre bevételt is tudjuk termelni.  


Mi pedig ehhez további kitartást és sikereket kívánunk Andreának és családjának! :)

A bejegyzésben szereplő fotók, a szerző saját felvételei!
Ha Ön is elmondaná történetét (tapasztalatát, csalódását, örömét, stb.) a Fiatal Gazda pályázat kapcsán, írjon nekünk a blog@gazdahely.hu e-mail címre!Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése